Мачмейкинг или да обичаме с отворени очи

Защо е сляпа „ сляпата неделя”?

„Сляпата неделя” е онзи момент, в който човек без много да му мисли, решава да се ожени. Често, след възвръщането на „зрението” (разбирай способността за трезва преценка), се оказва, че човекът, който спи до нас, далеч не е това, което ни е изглеждал в началото. Защо се получава така?
Хормонална интоксикация на мозъка или т.нар. влюбване
„Любовта е химичен коктейл от хормони на щастието” – твърдят Алън и Барбара Пийз. Природата е сътворила съвършен механизъм, който подсигурява продължението на видовете (в т.ч. и на човешкия). Според американския антрополог д-р Хелън Фишер химичните реакции, извършващи се в мозъка по време на влюбване, „имат много общи черти с душевно забоявалне”. Очевидно моментът, когато сме „изгубили ума” си, не е най-подходящ за взимане на важни решения, но точно тогава хората се обвързват.

Колко продължава заслепението и/или кога отново проглеждаме?

Периодът, в който се носим на крилете на любовта, продължава от 3 до 9 месеца, рядко до 2 години. Сагата със заслепението не свършва внезапно. С плавното намаляване производството на хормони на щастието в мозъка се избистря и гледната точка. Ако късметът е бил на наша страна, връзката продължава да е пълноценна и носеща удоволствие за двамата. Лошата новина е, че се случва след като „прогледнем”, партньорът ни да се окаже човек, с когото почти нямаме допирни точки.

Да избираме с отворени очи – възможно ли е това?

Ако се стремим към сериозна дългосрочна връзка е добре предварително да планираме какво точно желаем да се случи. Странно е, че обичайно отделяме много време и усилия когато избираме кола, компютър, апартамент и т.н., но когато трябва да определим с кого ще споделяме живота си, най-често взимаме решенията без особена обремененост от логика и мислене.

Как да се справим?

Представете си, че сте работодател. Бихте ли взели на работа някой само заради това, че има невероятна усмивка, чувство за хумор и страхотно тяло?!? Когато решите, че е имате нужда от нов служител, вие ще обмислите какви качества и умения желаете да притежава този човек. Подобен е подходът, когато избираме партньор с „отворени очи”. Когато предварително знаем какъв човек (характер, интелект, интереси) желаем да срещнем, ще се ориентираме по-лесно къде и как да го тъсим.

Не можеш да обичаш друг ако не обичаш себе си

Преди да започнем с планирането на влюбването „с отворени очи” първо трябва да се вгледаме в себе си? Ние самите харесваме ли се? Доволни ли сме от живота си? Какво очакваме от така желаната връзка?
„Много хора търсят партньор като средство за разрешаване на собствените си проблеми. Смятат, че една интимна връзка ще ги излекува от мъките им, от отегчението им, от липсата на смисъл в живота им…Каква ужасна грешка!”- твърди психологът-писател Хорхе Букай в книгата си „Да обичаш с отворени очи”.
Човек трябва да е преодолял вътрешните си страхове, противоречия и комплекси, да е успял да се хареса такъв, какъвто е. Едва тогава има шанс да срещне достоен пратньор.

Мачмейкинг или модерните свaтовници

Добро начало за избягване на явлението „сляпата неделя” е консултацията със специалисти в сферата на човешките взаимоотношения. По тези въпроси съществува разнообразна литература, която би могла да е от полза.
Популярна услуга сред необвързаните в развитие страни е Мачмейкингът. Той се радва на популярност в продължение на повече от 15 години. От началото на октомври стартирахме тази услуга и в България.
Това е индивидуален формат за запознанства, в който след анкета, интервю с психолог и коучинг по избрана тема, организираме срещи между потенциално най-съвместимите двойки сред клиентите в нашата база данни.

В пилотната група през октомври се включиха жени на възраст от 32 до 57 години и мъже на възраст от 33 до 59 години. Обобщения образ на клиента, който към момента ползва услугата Мачмейкинг в България, е вишист с добра професия, непушач, с активен начин на живот, обичащ разходките сред прородата и умерения спорт. Клиентите на Мачмейкинг са хора, които показват интерес към увеличаване на знанията и самоусъвършенстване.
81% от клиентите на Мачмейкинг, желаят да сключат брак, 19% предпочитат връзка на семейни начала. 71% имат желание за деца от новата връзка, 11 % се колебаят относно това решение, а 18% не желаят потомство.

P.S. Пилотният проект ни вдъхна увереност, че сме на прав път. След стартирането на новия ни сайт (www.ClubR.bg) и едноименна страница във Фейсбук през декември ще представим проекта на още по-широк кръг от хора, които търсят сериозни запознанства. Вече сме наясно и с целта за 2014 година – заедно с амбициозния екип на ClubR да изградим база данни с над 500 клиента, да надхвърлим 1,000 клиента преди края на 2015 година както и да очакваме много сватби.

SpeedDating3 порасна и се премести на нов сайт - ClubR.bgwww.ClubR.bg